Верховна Рада України спочатку підтримала законопроект №10449, спрямований на посилення мобілізаційних заходів. Пропоновані зміни включають зміни, пов'язані з мобілізацією студентів, аспірантів і докторантів.

Про це пише «pravda»

Ось деякі ключові положення законопроекту:

Мобілізація студентів:

У законопроекті зазначається, що призову на військову службу не підлягають особи, які здобули професійну освіту, у тому числі професійно-технічну, професійну довузівську та вищу, які навчаються за очною чи подвійною формами навчання.

Проте помітна зміна пропонується щодо здобуття студентами другої вищої освіти. Згідно з новим законопроектом, студенти, які здобувають другу вищу освіту, незалежно від форми, можуть підлягати заклику в період мобілізації.

Популярні новини зараз

Секрет досвідчених городників: які овочі потрібно полити кропив'яним настоєм і що це дасть

Тепер уже не лише повістки: українцям розповіли, чого чекати від ТЦК

Вже тоді крали: з якоїсь американської машини повністю скопіювали "Волгу". Фото

Діти будуть у захваті: як вдома приготувати смачні мармеладні ведмедики на кшталт Haribo

Показати ще

Попередній закон звільняв від призову на військову службу під час мобілізації осіб із будь-якою професійною освітою.

Мобілізація аспірантів:

Законопроект запроваджує можливість призову на військову службу для аспірантів, які здобувають освіту за рахунок коштів фізичних чи юридичних осіб за контрактом. Це викликало занепокоєння серед аспірантів, оскільки розглядається як крок назад для освіти та науки в Україні.

Спільнота аспірантів стверджує, що багато аспірантів роблять значний внесок в оборону країни своїми дослідженнями та інноваціями.

"Так, наприклад, з 2022 року значно збільшилася кількість досліджень, спрямованих на розробку та створення високоточної техніки для ЗСУ, що відзначається не лише високою ефективністю, а й зменшенням загрози для наших солдатів.

Крім цього, багато наукових праць стосуються розробки дронів, кіберзахисту, створення більш міцних та легких матеріалів для виробництва броні, забезпечення інноваційних методів та засобів медичної допомоги для використання на полі бою, покращення систем шифрування військових зв'язків", - йдеться у повідомленні.

"У такій редакції норма порушує ст. 24 Конституції України, якою передбачено, що громадяни мають рівні конституційні права та свободи та рівні перед законом. У такій редакції аспіранти-контрактники не рівні перед аспірантами-бюджетниками", - заявив народний депутат Роман Грищук.

Читайте також:

Ця хитрість вам сподобається: як вибрати апельсин, щоб він точно був солодким

Військовий квиток у додатку "Дія": що міністр розповів українцям з приводу нововведення

Доведеться віддавати свиням: через яку помилку городні огірки виростають гіркими та несмачними