Чи було у вас таке? Саджаєш картоплю, начебто все як завжди: улюблений сорт, добрі старі бульби з минулого врожаю, лопата — у руках, надія — у серці.

А на виході — дрібниця пузата. Ні тобі великих рівних бульб, ні смаку, як і раніше. І так рік у рік.

Що відбувається з нашою картоплею? Невже вона теж втомилася?

Насправді майже так. Причина проста та сумна, як калюжа під грядкою після дощу. Картопля – вегетативна культура. Тобто ми не вирощуємо його із насіння, як, скажімо, моркву чи томати. Ми його клонуємо - саджаємо бульбу, отримуємо кущ, знову беремо бульби, саджаємо далі... і так по колу.

Ось тільки в цьому колі дедалі більше вірусів, грибків та інших мікроскопічних радощів, які мандрують від материнського бульби до дочірніх. З кожним роком інфекційне навантаження зростає, рослина слабшає, урожай дрібніє. Та й смак губиться, бо рослина працює не на бульби, а на боротьбу за виживання.

Так, картопля теж вміє страждати. Але є спосіб її врятувати.

Секрет простий, але чомусь його наполегливо ігнорують: оновлюйте посадковий матеріал. Серйозно. Хочете хорошу картоплю - перестаньте садити залишки минулої осені.

Популярні новини зараз

Чому картопля дрібніє: і як повернути колишні гігантські бульби на грядку

Комуналка по 9 тисяч гривень: як рахунки після війни наздоженуть оренду житла та перетнуть її

Огіркова революція: як зібрати по відру з куща, навіть якщо сонце – гість рідкісний

Субсидія під питанням: переселенцям доведеться самим з'ясовувати, на що вони мають право

Показати ще

Раз на 3–4 роки (а якщо помітили, що бульби вже зовсім не радують — то й частіше) треба купувати нову, здорову, елітну насіннєву картоплю. Не той, що на ринку у бабусі під табличкою «Їсти можна», а сертифікований з етикеткою, репродукцією і без натяку на заразу.

Картопля, зображення з вільних джерел

Що за репродукції і чому це важливо?

Елітну картоплю ділять на «супереліту», «супереліту» і просто «еліту» — це все покоління, вирощені за суворими стандартами у спеціальних господарствах. Там бульби отримують не від інших бульб, а зі справжнього насіння, вирощеного в умовах, що виключають зараження. Це як картопляне VIP-товариство: здорове, бадьоре, з блискучими перспективами.

Ви посадите таку картоплю - і в перший же сезон зберете врожай, від якого захочеться співати "Ой, картопля моя!" і танцювати з відром.

А далі можна робити хитро: частину врожаю залишити наступного року — це вже буде перша репродукція , потім друга… але не варто затягувати.

Де шукати цю чарівну картоплю?

У спеціалізованих магазинах, садових центрах, перевірених постачальників або безпосередньо в насінницьких господарствах. Навесні особливо стежте за етикетками. Так, коштує така картопля дорожче. Але різниця у врожаї – просто космос. Бульби великі, здорові, зберігаються відмінно, смак - як у бабусі в дитинстві.

До речі, вибирайте сорти, які підходять для вашого регіону — вони і до хвороб стійкіші, і клімат їм до вподоби.

Картопля, зображення з вільних джерел

Якщо ваша картопля дрібніє - справа не в ґрунті, місяці або неправильній фазі компосту. Швидше за все, ви просто загралися у клонування. Оновіть насіннєвий фонд — і повернеться не лише врожай, а й віра у картопляне диво.

Читайте також:

Не проґавте сприятливі дні: місячний календар городника з 7 по 13 липня.

Медовий смак своїми руками: що зробити з виноградом у липні, щоб грона стали солодкими, як кохання.