Верховна Рада України розглядає можливість видачі "сертифікату захисника" громадянам, військовозобов'язаним у рамках стратегії "розумної мобілізації". Про цю ініціативу під час телемарафону розповів голова фракції "Слуга народу", член комітету Ради з національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

Про це пише «finance»

Арахамія пояснив, що нинішній підхід, який полягає у виведенні на вулиці співробітників військкоматів, не дуже добре сприймається громадськістю. Тому парламент вивчає альтернативний метод ефективнішого проведення мобілізації.

Законодавчий орган вже ухвалив закон, що дозволяє створення електронного реєстру в системі "Обіріг", що дозволяє видавати "сертифікат захисника". Арахамія провів паралель із сертифікатами, пов'язаними з COVID, наголосивши, що ці сертифікати захисника можна отримати або онлайн, або у спеціалізованих сервісних центрах.

«Якщо ви пам'ятаєте, у нас коли COVID був, усі мали ходити з таким згенерованим сертифікатом, який показував, вакциновані вони чи ні. Ось таким чином буде сертифікат, який отримають через інтернет, або в ТЦК. Навіщо це? Щоб ми розуміли, скільки людей теоретично може бути призвано і таким чином організувати так звану смарт-мобілізацію», — розповів Арахамія.

Метою сертифікату є створення єдиної системи та сприяння «розумній мобілізації». За допомогою цієї системи особам, які мають сертифікат захисника, можуть бути призначені попередні дати призову, що дозволить їм підготуватися до служби.

Популярні новини зараз

Готуйтесь до великих витрат: тепер доведеться заплатити навіть за старі радянські квартири

Природа вирішила стерти Росію: після пекельних потопів країну накрило сніговими бурями та ураганами

Смакота, від якої не відмовишся: рецепт відкритих листкових пиріжків з курячим філе, сиром та солоними огірками

Це вигадали боги: рецепт найніжнішого відкритого пирога з черешнею в сметанно-сирному соусі

Показати ще

Арахамія визнав, що видача сертифікатів не може бути чисто добровільною, але водночас висловив сумніви щодо пропонованих Міноборони примусових заходів.

Він наголосив на необхідності знайти збалансоване рішення, яке забезпечить стимули для отримання сертифікату, враховуючи при цьому відповідні наслідки відмови. Ціль полягає в тому, щоб знайти компроміс, який одночасно мотивує людей і усуває потенційні побоювання з приводу примусу.

«Але треба мати якийсь примус. Ми ще не знаємо, що це буде, шукатимемо баланс. Думаю, знайдемо компромісне рішення, яке, з одного боку, стимулюватиме, а з іншого — каратиме за відмову. Або, зрештою, люди скажуть, нехай далі ходять вулицею, не потрібно жодних електронних повісток», — заявив нардеп.

Триває дискусія щодо пошуку рішення, яке ефективно організує мобілізацію, не викликаючи опору громадськості.

Читайте також:

Такого ви точно не куштували: рецепт незвичайного оселедця під шубою в батоні

У Росії розпочинаються масові протести: Путін уже всіх дістав зі своєю війною. Подробиці

Білий дім уже відреагував на погрози Трампа з приводу ударів по НАТО: такого ще не було